Vijenac 777 - 778

Matica hrvatska

KOPRIVNICA – VEČER POEZIJE I SJEĆANJA

Moralno je normalno

Dražen Ernečić

U organizaciji Ogranka MH u Koprivnici i Knjižnice i čitaonice Fran Galović održana je 7. prosinca u ispunjenoj knjižnici Večer sjećanja na Vladu Gotovca.

O Vladi Gotovcu kao jednom od protagonista Hrvatskog proljeća i jednom od glavnih urednika Matičina Hrvatskog tjednika koji je 1971. objavljivan u 130.000 primjeraka te robijašu komunističkih zatvora i predsjedniku Matice hrvatske 1990–1996, čovjeku neprijeporne etičnosti i karizme, govorio je Dražen Ernečić, predsjednik OMH u Koprivnici. Održana je i projekcija znamenitog govora Vlade Gotovca ispred komande 5. armijske oblasti u Zagrebu 31. kolovoza 1991, u kojem je među ostalim poručio generalima JNA da se Hrvatska ne boji i da će oni „umrijeti u pustoši svoga mrtvog srca“.

 

Slijeva nadesno: Dražen Ernečić, Božica Jelušić i Zoran Crnčić

U središnjem dijelu večeri elaborirala je književnica Božica Jelušić dubok i širok, snažan i autonoman esej o Vladi Gotovcu, filozofu, pjesniku, osobnom prijatelju, liberalu i političaru, uzoru i učitelju i snažno zasjekla u srž njegova javnog djelovanja od krugovaškog razdoblja i prve objavljene pjesme 1953, kojom je zacrtao svoj etički i duhovni put, od kojeg nije odustao do prerane smrti. Među ostalim naglasila je da je Gotovčeva veličina bila kontrapunkt hrvatskom jalu upravo u priznavanju veličine drugoga, da su mu duhovni uzori bili Erazmo Roterdamski i Ivan Pavao II, da će nacija biti prepoznata u moru drugih nacija jedino po vrhovima svoje kulture i gotovo ničemu drugom te da je Gotovac radio na svom duhovnom, a ne karijerističkom životopisu. Najkraće rečeno, večer u znaku Gotovčeve maksime „Moralno je normalno“, a upravo je tako Božica Jelušić i naslovila In memoriam V. Gotovcu (koji su primili svi prisutni u književnoj večeri) napisan u dahu u danu njegova odlaska s ovog svijeta među zvijezde 7. prosinca 2000.

Na klavijaturama izveo je Zoran Crnčić uglazbljene Gotovčeve stihove pjesama Cvjetni rukopis i Buka trivijalnosti. Gotovčeva ostavština toliko je impresivna da će se o njoj uskoro razgovarati na novoj tribini koprivničkog ogranka MH.

 

 

Vijenac 777 - 778

777 - 778 - 21. prosinca 2023. | Arhiva

Klikni za povratak